Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17492   

Rhizopus stolonifer
Rhizopus Çürüklügü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Rhizopus arrhizus A. Fischer
- Rhizopus stolonifer (Ehrenb.:Fr.) Vuill. (syn.: Rhizopus nigricans Ehrenb.) fungal çürüklük etmenleri olup, asiri nemli ortamlarda her yerde görülebilir. Mevcut oldugu ortamlarda bir çok ürüne, özelikle depolama kosullarinda zarar verebilir. Ürünlerde zararlanma ya da böcek zarari varsa ve bulunduklari sicaklik 30-40° C' ye ulasinca hastalik daha fazla ortaya çikmaktadir. Hastalik etmeni daha serin olan 14-16° C gibi sicakliklarda da ortaya çikabilir. Hastalik iki farkli tipi yaygin olarak infekteli dokularda görülmektedir, bunlar; Rhizopus arrhizos A. Fischer ve Rhizopus stolonifer dir.
Fungusun Rhizoid diye adlandirilan bir yapisi hastaligin her iki formunda da görülür. Rhizoid kök görünümünü ve fonksiyonuna benzeyen bir yapidir, ama iletim dokularina sahip degildir. Bazi fungus ve algler tarafindan su, besin ve gidalarini almak için kullanilmaktadir. Her iki fungal etmen arasindaki farklilik Rhizopus stolonifer çok iyi gelismis bir rhiziod olustururken digerinde bu organ daha az gelismistir. Her iki fungal etmen de sporongia olarak adlandirilan (spor üretme organi) olustururlar ve bunlar dairemsi olup, baslangiçta beyazken daha sonra koyu bir renk almaktadirlar ve binlerce gri kahverengi sporlar üretmektedirler. Her iki etmen de zayif bir parazittir, ürünler iyi gelismediginde, zarar gördügünde ya da asiri nem ortamda bulunuyorsa hastalik yapabilirler.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastaliktan etkilenen alanlar yumusak, sulumsu ve fungusun spor tabakasi ile kaplanir. Fungal etmen infekteli bitki kümelerinden saglikli bitkilere kolaylikla yayilabilir. Inokulum genellikle standarta uymayan bulasik bitkilerden meydana gelir, bitkiyi tamamen çürütür ve üzerinde olusan binlerce spor havaya dagilir. Infeksiyonlar ise hassat sirasinda bitkilerde olusan yaralardan olmaktadir. Hastalik hava kosullari dikkate alinmazsa, olgunlasma için bekletilen bitkilerde daha fazla ortaya çikmaktadir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastaliktan ari ve saglam bitkisel ürünler depolanmali.
2. Bitkileri dikaktli sulamali ve asiri su ve nem olusumundan kaçinilmali.
3. Depolanmadan önce ürünler nemsiz ortanlarda kurutulmali.
4. Böcek zararlanmalirini engellemek için böcek zararlarina karsi etkin bir mücadele uygulanmali.
5. Depolama kosullarinin iyilestirilmesi.
Kimyasal mücadele
Genelde diger hastalik etmenleri ile yapilan mücadele yeterlidir.
M
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Rhizopus stolonifer
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net